9028 Győr, Külső Veszprémi út 10-12. | info@crossfitarrabona.hu | +36 70 635 19 20 | +36 70 620 05 31

Mi fog történni életed első CrossFit edzésén?

2019. január 27., 08:45
Visszagondolok az első CrossFit edzésemre, ami még Koppenhágában a Butchers Lab-ben volt és a mai napig átérzem azt az izgalmat, amit előtte éreztem.

Természetesen előtte gondosan átkutattam a netet, hogy mi a fene is az a CrossFit, hogyan érdemes nekikezdeni stb., sőt amikor láttam, hogy Rich Froning végtelen húzódzkodást tud csinálni, én is nekiálltam beépíteni a hagyományos edzéseimbe. Aztán rávettem magam és elmentem egy igazi CrossFit edzésre. Előre elmondhatok valamit, TÚLÉLTEM!

De azt is elmondhatom, hogy Te is túl fogod élni. Sőt, élvezni is fogod.

Természetesen jogosan érdekel, hogy mi fog történni Veled az első edzésen és hogy mit vigyél magaddal, milyen ruhában menj stb. De most maradjunk annál a résznél, hogy mi fog történni.

Edzés előtt

Nos első körben bemész a terembe és megcsap az a furcsa szag. Ez a munka szaga, szoktam mondani, de valójában a gumipadló jellegzetes szaga és az edzéssel járó egyéb illatok keveréke ez.. Elsőre furcsa lesz, azonban hamar hozzászoksz, később megszereted majd.

Következő lépésként elmondják, vagy kérj segítséget, hogy hol találod az öltözőt, hová kell majd állni, az edzés kezdéséig stb. A lényeg, ha bármi kérdésed van, ne habozz az edzőnek, vagy az ott edző embereknek feltenni, segíteni fognak.

Öltözz át a sportolásra szánt cuccba és várj amíg nem szólnak, hogy kezdődik az edzés.
Ezt látni fogod, hiszen az előző csoport már nyújt, a többi ember pedig már várakozik, hogy elkezdődjön az edzés. (Az órák pontosan szoktak kezdődni).

Aztán elkezdődik az edzés. Ilyenkor rendszerint bemutatkozunk (mi az edzők). Szólunk pár szót a teremről és magáról a CrossFit-ről, az edzésről, annak elemeiről. Itt általában megkérdezzük, hogy van-e valakinek valamilyen sérülése, fájó pontja. Ilyenkor nyugodtan mondd el, ha esetleg fáj a térded, derekad, stb.

Bemelegítés

Bemelegítéssel, az izületek átmozgatásával kezdődik ez az edzés is, mint mindegyik. Ez nagyon fontos, mert így elkerülheted a sérüléseket és az edzés is jobban fog menni. Kicsit a pulzusszámot is emeljük, hogy a keringési rendszered is felvehese a ritmust. (Ne gondolj semmi durvára) 


Edzés - skill - tanulás

Majd elkezdődik életed első CrossFit edzése. Éld át ezt a pillanatot, mert sokszor vissza fogsz gondolni rá. Oda hívunk a fehér táblához amire az aznapi menu van kiírva, itt elmondjuk, hogy milyen gyakorlatokon fogtok végigmenni az edzésen.

Ne izgulj, ha nem tudod miről van szó, esetleg ügyetlennek érzed magad… az edzés úgy van összeállítva, hogy nem szükséges hozzá sportmúlt, nem kell fittnek lenned (majd az leszel ). Szépen végigmegyünk az alapokon, azaz a fekvőtámaszon (könnyített is), guggoláson (természetesen súly nélkül) és a húzódzkodásra felkészítő feladatok helyes kivitelezésén. Ez az edzés oktató jellegű, az edző körbejár és figyeli, hogy mit csinálsz, a mozgásod, annak érdekében, hogy a jó mozgásminta ragadjon meg.

Itt érdemes nagyon odafigyelned, mert a jó minta megtanulásához ugyan annyi idő kell mint a rosszhoz, viszont a rosszat később ki kell javítani, ami hosszadalmas és fárasztó munka. 
(A mozgásminta az a beidegződés, amit az agyad az idő múlásával és a sok gyakorlás által autómatikusan fog használni. Ezért nagyon fontos, hogy ez már az elején jól rögzüljön, hiszen a későbbiekben ez tudat alatt fog előjönni az edzéseken, míg az elején tudatosan tanulsz minden új gyakorlatot.-)

Szóval végigmegyünk a gyakorlatokon, amit az edző előtte természetesen megmutat és így könnyen leutánnozhatod. Ha nehéznek érzed, vagy fáj, vagy bármi problémád van, nyugodtan jelezd azt, minden gyakorlatnak van könnyített változata, sőt még annak is van könnyített változata, így lehet építkezni felfelé és szépen lassan hozzá erősödsz majd minden gyakorlathoz. Ha nem tiszta, hogy hogyan kell csinálni vagy szeretnéd újra látni, akkor is nyugodtan szólj… ezért vagyunk ott, szívesen bemutatjuk újra.

Az edzés során nyugodtan állj meg, igyál, törölközz meg, amikor csak jól esik, nem kiképzőtáborban vagy. A lényeg, hogy jól érezd magad és sportolj. Nagyszerű úton haladsz egy egészséges élet felé.

WOD

A WOD - Workout of the day - egy napi feladatsor, ami az edzés legintenzívebb része. Itt egy előre meghatározott gyakorlatsort kell végrehajtani. Már az első edzésen is lesz ilyen, hiszen CrossFit-re jöttél, de ne ijedj meg, nem kell semmi rosszra sem gondolnod. A cél, hogy kellemesen elfáradj és persze, hogy kizökkenj a comfort zonádból 

Fontos megjegyezni, hogy itt még szó sincs súlyokról, rudakról, hasonlókról. Ezt nem szabad elsietni, hiszen több kárt tud okozni, mint hasznot. Szóval az első edzéseken a hangsúly a tanuláson és a technikán van. Aztán persze jöhet majd a súly.

Nyújtás

Amikor végigértünk az edzésen, következhet egy nyújtás, ez szintén fontos része az edzésnek. Ez egy alap nyújtás szokott lenni, ami a megdolgoztatott izomcsoportokat hivatott nyújtani, hogy elkerüld a sérüléseket és az izomláz lekűzdésében is segíteni fog.

A CrossFit Arrabonában és Ad Flexumban lehetőséged van egy speciális nyújtási programot is kipróbálnod, ami profik által összeállított nyújtásokból és lazításokból áll. Ez a ROMWOD. Itt egy edzőnk végig fog vezetni a komplett nyújtáson, bemutatja a gyakorlatokat és mondja az időintervallumokat. A résztvevők elmondása szerint már 3-4 alkalom után érezhető a pozitív eredménye, hatása.

A ROMWOD - nyújtó órát akkor is ajánljuk, ha nem edzel. Az ülőmunka és a passzív életmód nem tesz jót a vázrendszernek, izületeknek, izmoknak, szóval ha eljössz hozzánk heti 1-2 ROMWOD órára izmaid visszanyerik természetes állapotukat és sok fájdalomtól szabadulhatsz meg.

Fontos mérföldkő

Ezek után pedig engedd meg, hogy gartuláljak! Túl vagy életed első CrossFit edzésén és ügyes voltál. Legyél büszke magarda, hiszen hatalmas lépést tettél az egészséged és az életminőséged javítása érdekében. Már csak annyi feladatod van, hogy pihend ki magad és menj el a következő edzésre is, hiszen Róma sem egy nap alatt épült fel.

Jó edzést kívánunk!:)

CrossFit Arrabona és Ad Flexum csapata

crossfit edzés fogyás győr kettlebell mosonmagyaróvár sport
Crossfit Arrabona